fredag, december 28, 2012

Berättelsen om Pi

"Regissören Ang Lees Berättelsen om Pi är ett storslaget vackert äventyr om 16-åriga Pi som efter ett skeppsbrott befinner sig som enda överlevande människa ombord på en livbåt mitt ute på Stilla Havet.

Livet på båten blir en kamp för överlevnad och dagar och nätter fyllda av spänning, hopp och förtvivlan. När räddningen till slut kommer är Pi den enda som kan återberätta historien om vad som egentligen hände därute… men frågan är om man någonsin kommer tro honom."

Efter att ha sett trailern till den här filmen var jag såklart tvungen att gå och se den. Jag gick med min 8-årige son eftersom han också ville se den.
Filmen är en fantastisk filmatisering av djur- och naturliv, och den ska ses på bioduk och i 3D för att man ska få maximal upplevelse.
Rent handlingsmässigt är filmen egentligen väldigt långsam och det händer inte så mycket som håller liv i filmen större delen av tiden, utan det är som sagt de fantastiska naturbilderna som väger upp.
I och med den lågmälda handlingen trodde jag att min son skulle bli rastlös ganska snart och tycka att filmen var tråkig (det ska ju vara action helst), men han tyckte också att filmen var ganska bra. Han tyckte att den var lite sorglig, och det är den ju såklart, lite rolig och mest "ganska bra".

Eftersom jag gillade filmen måste jag såklart ta mig an boken (av Yann Martel) också, för att se vad jag har missat i handlingen!

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör: Ang Lee
Skådespelare: Tobey Maguire, Gérard Depardieu, Suraj Sharma, Irrfan Khan
Speltid: 127 min
Bio-premiär: 2012-12-21
Åldersgräns: 11 år

Sockerdöden - Unni Lindell

"Jag måste få prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta. Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt. Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.
Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen. I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov."

Det här var mitt första möte med Unni Lindell i deckarsammanhang. Handlingen beskrivs som "komplex" och "intelligent sammanflätad". Jag skulle nog kalla den mer åt det röriga hållet. Det är mycket förflyttningar hit och dit i handlingen och ibland vet jag inte riktigt hur något har hänt t ex. Det känns mer som ett filmmanus där det ska vara snabba klipp i handlingen för att hålla spänningen på topp. Detta funkar inte riktigt i en bok. På en enda sida kan det ha hoppat mellan tre olika parallella handlingar. I slutet av boken är detta mer regel än undantag!
Boken är ändå spännande, men tidvis lite förutsägbar. Upplösningen är inte speciellt förutsägbar, och det är ett plus såklart!
Tyvärr känner jag aldrig att jag kommer in riktigt i handlingen. Varje gång jag har lagt ifrån mig boken har jag tappat bort handlingen. Den är ingenting som stannar kvar, utan historien känns väldigt avslutad när boken är slut...tyvärr!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Unni Lindell
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 445
Utgivningsår: 2011-11-23
ISBN: 789186675882

söndag, december 16, 2012

Ensamma mamman och annat kul och tänkvärt 5 - Cecilia Torudd

"Det har gått 25 år sedan Cecilia Torudd gjorde de första Ensamma Mamman-stripparna. Detta är den sista boken i en serie med alla de geniala och humoristiska teckningar som speglar en vardag som de allra flesta kan känna igen sig i.

Här finns glädjen och konflikterna, kärleken, smulorna och oron som är livet i många familjer. Här finns även delar av serien Familjeliv liksom många teckningar och humoristiska kåserier ur skilda sammanhang. Klassiker, kära återseenden och humor med mycket värme."

Alla mammor borde läsa det här! Det spelar ingen roll hur gamla barnen är, man kan känna igen sig i väldigt mycket. Ju äldre barnen är, desto mer känner man igen sig i såklart. Eftersom mina tjejer börjar närma sig tonåren med stormsteg, är det svårt att inte skratta åt det här. Det är så träffsäkert och fullt av igenkänningsfaktor, så man sitter och skrattar högt!
Det är en bok som är perfekt som present till någon kvinna, vilken ålder som helst. Även tonåringar kan känna igen sig eftersom det trots allt är de som är huvudpersonerna.
I den här boken finns det även en hel del om pensionärer så även om man kommit så långt i livet, finns det en hög igenkänningsfaktor.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Cecilia Torudd
Förlag: Bokförlaget Semic
Utgivningsår: 2010-05-03
ISBN: 9789155256302

Spinnsidan - Marianne Cederwall

"Tänk att det ska behöva hända så mycket i den lilla socknen Kajpe Kviar!

Väninnorna Mirjam och Hervor, som är tillbaka på Gotland och har tänkt ägna våren åt läsning, örtletande och trädgårdsskötsel, upptäcker snart att inget är som vanligt. Bonden Sylve är långt ifrån sitt forna jag efter olyckan och Mirjam får dåligt samvete varje gång hon ser honom. Dessutom är det något som inte stämmer med de nya grannarna, den till synes hjälpsamma Kajsa och den tysta, ensamma pojken Emanuel. Och vad är det med alla karlar? Både bror Aron och den nyfunna vännen Bosse håller på att deppa ihop fullständigt. Till råga på allt har Mirjam polisen inpå knuten, som påminner henne alltför väl om den där sommaren då de tre direktörerna gick och dog.

När så Hervor får en ovälkommen syn i skogen inser både hon och Mirjam att de återigen har en del att ta itu med."

Det här är den tredje boken om Mirjam och Hervor. Återigen hamnar de i konstiga situationer och det blir massor av tokigheter...igen.
Mariannes karaktärer och händelser påminner väldigt mycket om Karin Brunk Holmqvists karaktärer. Det är udda människor som det är hemskt svårt att inte tycka om. De är lite utanför av olika anledningar och faller inte in i de normativa ramarna. Det är det som gör att man gillar det här så mycket!
Jag sa att det påminner om Karin Brunk Holmqvist, och det gör det, fast man lägger till lite mer mysterier. En deckare i mysanda kan man säga! Det här är perfekta böcker för de personer som egentligen inte gillar deckare. Det blir mycket mys och light över det!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Marianne Cederwall
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2012-04-16
ISBN: 9789127133389

måndag, december 03, 2012

En blomma i Afrikas öken

"Som 5-åring blir Waris Dirie omskuren, och som 13-åring blir in bortgift. Det är inte så konstigt att den tonåriga somaliska flickan flyr till Europa. Hon lever under en tid på Londons gator som en illegal invandrare, tills en barmhärtig kvinna erbjuder henne vänskap och tak över huvudet. Efter ett tag får hon jobb på en snabbmatsrestaurang där en modefotograf faller för hennes exotiska utseende. Waris förvandling till internationell toppmodell kan börja.

En blomma i Afrikas öken är baserad på Waris Diries bästsäljande självbiografi och skildrar hennes omtumlande flykt från hemlandet till en tillvaro som en av världens största supermodeller - och idag ledare i kampen mot könsstympning. Det är ett gripande och varmt drama om att återskapa sitt liv och en ilsken uppmaning att stoppa en barbarisk tortyr som drabbar kvinnor världen över."

Jag läste den här boken för några år sedan, och var väldigt tagen av den! Vad kvinnlig kösstympning verkligen innebar hade jag till bara ett par år innan det att jag läste boken, varit lyckligt ovetande om! Plötsligt kastade någon den smärtsamma kunskapen om kvinnlig könsstympning i mitt knä och återigen kände jag sådan avsky för vad patriarkatet kan åstadkomma genom att hävda att det är i Guds namn (eller Allah eller Mohammed eller Buddah eller vad tusan man nu vill kalla det)! Som kvinna och mamma skar det i mitt hjärta! Vetskapen om att kvinnor i min omgivning kunde ha genomgått detta.Vetskapen om att barn tvingas genomgå detta fortfarande...
Filmen bygger såklart på boken, och man får följa Waris kamp i en ny värld, i London. Detta blandas med återblickar till hennes barndom, och självklart även den dag som förändrade hela hennes liv...dagen för könsstympning! Den scenen är fruktansvärd och jag ville bara slå sönder TV:n och krypa in och rädda den lilla flickan! Min 10-åriga dotter satt också och tittade och jag försökte förklara vad det var för något och varför det gjordes. Ingen av oss kunde titta på hela scenen!
Hela den här debatten är enormt viktig! Vi måste fortsätta ta avstånd och markera att detta inte är ok. Inte idag, inte i vår värld! Barnen, och kvinnorna, är värda så otroligt mycket mer än det lidande som detta är!
Filmen är väldigt bra, och det är humor och allvar i en bra blandning. Det finns dock starka scener som väcker mycket känslor!

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör: Sherry Horman
Skådespelare: Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson, Meera Syal, Anthony Mackie, Juliet Stevenson, Timothy Spall, Soraya Omar-Scego 
Speltid: 122 min
Inspelningsår: 2009
Releasedatum: 2011-07-13
Åldersgräns: 15 år

söndag, december 02, 2012

Själakistan - Ann Rosman

"En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson i sin trädgård sitt livs chock när hon får syn på huvudet, högst upp på en spaljé med rosor och luktärter.
När Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad av kollegan Robert njuter hon av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sambon Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand.
Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare som ägnat sig åt rollspel vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.
Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp medeltidslajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar ..."

Andra boken av Rosman som utspelas vid Carlstens fästning i Marstrand, har jag nu läst. Den här boken, precis som den första, är mycket bra, och jag gillar den. Jag gillar hur Rosman blandar tidsepokerna och får olika händelser att lite finurligt vävas samman mot slutet av boken.
Ingenting i handlingen är självklart och man tror man vet hur saker hänger ihop, men det är först i slutet man får bekräftat om det är som man misstänker (vilket det troligen inte är), eller om man får någon annan ledtråd. Rosman lägger ut flera ledtrådar som gör att man hittar troliga gärningsmän, men om de är rätt eller inte får man som sagt veta först i slutet av boken!
En bra bok som funkar utmärkt till de flesta i familjen! Varför inte köpa alla böckerna i serien som julklapp?

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
 Ann Rosman
Förlag: Ponto pocket
Antal sidor: 415
Utgivningsår: 2010-11-16
ISBN: 9789186587000