tisdag, juli 29, 2008

Otrogen på öppen gata - Belinda Olsson


"Gravidchocken har lagt sig och efter en förlossning som hedrar den stjärnreporter hon är - notoriskt skeptisk till alla auktoriteter och allt vad de försöker tala om för henne att hon ska göra - föder hon en son. Han är fantastisk. Förutom att han är helt fi xerad vid hennes tuttar. Och Teo är världens bästa pappa, men hans familj! Den är så stor. Och fi xerade vid hennes tuttar, inte ens den groteska fejkade låtsasbröstvårtan får hon tampas med ifred. Agata kan inte hjälpa det, hon längtar tillbaka till jobbet."

Den här boken tycker jag är mycket bättre än Olssons förra bok "Gravidchock". Den här boken är jätterolig och har stor igenkänningsfaktor i en del kring den första tiden som mamma, och vilka sociala regler som gäller för en sådan. Jag skrattade högt åt en hel del och kände igen mig i Agatas tankar och åsikter.
Boken rekommenderas till alla nyblivna mammor...och alla andra, kvinnor som män.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Belinda Olsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 354
Utgivningsår: 2007-09
ISBN: 9789146215363

Om ingen nyper mig i rumpan snart går jag hem - Anna-Karin Elde




"Ömsint och träffsäkert skildrar Anna-Karin Elde i sina roliga och vassa teckningar det gungfly som vi brukar kalla livet kärleken och de storslagna drömmarna, såväl som vardagens alla små förtretligheter.
För mig är humorn en överlevnadsprincip. Utan den klarar vi oss inte i denna tåredalen. Och det här är mitt sätt att se på tillvaron."

Den här är underbart rolig och har en enorm igenkänningsfaktor. Vissa saker skrattade jag så tårarna sprutade åt. Underbar humor och roliga illustrationer.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Anna-Karin Elde
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 70
Utgivningsår: 1997-03
ISBN: 9789146170259

Silverkronan - Anna Jansson


"Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med "byhoran". Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. "Fader okänd."

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik - Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten." '

Den här boken kändes väldigt, väldigt seg i början. Det tog nästan halva boken innan jag kom in i den och började tycka att den var bra.
När den väl tog sig, blev den väldigt bra och jag gillar att slutet är så otippat. Väldigt bra slut!

Anna Janssons böcker om Maria Wern och hennes kollegor är helt klart väldigt läsvärda!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Anna Jansson
Förlag: Norstedts pocket
Antal sidor: 262
Utgivningsår: 2007-05
ISBN: 9789172638358

torsdag, juli 24, 2008

American Pie 6: Beta House



"Det är dags för den mest galna och urflippade terminen i collegehistorien - låt oss presentera American Pie Presents Beta House!
Möt Dwight Stifler, hans kusin Erik, mr Levenstein (Eugene Levy) och de ökända Beta House-studenterna i den hetaste, vildaste och härligaste delen hittills!"

Det här är verkligen den mest urflippade filmen i den här serien. Den är också "naknare" än de tidigare varit. Mycket tuttar till 4-åriga sonens stora lycka. Kanske inte riktigt den film man ska se tillsammans med barn, men mina skrattade gott och tjatar om att få titta på "tuttfilmen" varje dag...

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör:
Andrew Waller
Skådespelare: Ace Hicks, Eugene Levy, Robbie Amell, John White, Ross Thomas,Steve Talley m.fl
Releasedatum (DVD): 2007
Speltid: 85 min
Åldersgräns: 15 år

Vilddjuren


"På dagarna verkar New York Zoo vara en helt vanlig djurpark. Men på kvällen, då grindarna stängt och besökarna gått hem, tar lejonet Samson och hans son Ruben, koalan Nille, giraffen Berit, ormen Lasse och alla andra djur över stället!
Lejonungen Ruben trivs med sina vänner, men drömmer om att få uppleva den riktiga och vilda djungeln, som hans pappa berättat om. Och en dag hamnar han av misstag i en container - med destination Afrika! Vännerna gör sig snabbt redo för ett räddningsuppdrag som går genom New Yorks storstadsdjungel hela vägen till Afrikas savanner – där deras vildaste äventyr någonsin börjar!"

Den här filmen tittade vi på hela familjen tillsammans, och alla gillade den. Rolig, välgjord och med sensmoralen att gräset inte är grönare på andra sidan.

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör: Steve Williams
Speltid: 78 min
Releasedatum (DVD): 2007-02-21

En av tolv - Agneta Sjödin (Mp3)


"Det finns ett skimmer kring Jesus. Jakob ser det från första stund och blir en av de tolv. Jesus predikar kärlekens lära och efter hans död blir det lärjungarnas uppgift att föra denna lära vidare. Uppdraget för Jakob över det stora havet, ända till Hispania, och det är där han möter Ana. Det sägs att vi väljer vårt öde, och Jakob vet vad han har valt, men kärleken till Ana överväldigar honom. Plötsligt är hans livsval inte längre självklart."

Det här är en väldigt speciell bok, just för att den handlar om Jesus och lärjungarna. Hela Jesus liv i romanform. Väldigt intressant och väldigt välgjort. Jag fortsätter imponeras av Sjödin som författarinna.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Agneta Sjödin
Förlag: Storyside
Uppläsare: Agneta Sjödin
Speltid: 6 h, 7 min
Utgivningsår: 2008-04
ISBN: 9789170363177

Flickan under gatan - Roslund & Hellström (Mp3)


"Det är vinter och bitande kallt. Ewert Grens har trettiofyra olösta fall på sitt bord. Hans älskade Anni ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan.
Samtidigt står plötsligt fyrtiotre övergivna barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré.

Ewerts kollega Mariana Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser.
Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade."

Den här blev jag inte lika imponerad av som alla andra verkar ha blivit. Kanske för att jag lyssnade på den och inte läste, vilket gör att man tidvis förlorar lite fokus. Det är bra, men inte det bästa jag läst.
Detta är dock mitt första möte med författarduon, och det ger mersmak.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Roslund & Hellström
Förlag: Piratförlaget
Uppläsare: Shanti Roney
Utgivningsår: 2007-09
ISBN: 9789164231659

De norrbottniska satansverserna - Ronny & Lasse Eriksson (Mp3)


"Det här är en bok om händelser och företeelser i Piteå, en bok som varit vägledande för många i livets kuperade potatisland. Den publicerades lokalt första gången 1990, men försvann snabbt från bokhandels- och biblioteksdiskarna för att sedan dyka upp på svarta marknaden. Nu är tiden mogen för resten av Sverige att få ta del av de brinnande hemligheter och djärva principer som Piteås invånare så länge tagit för självklara.

Ronny och Lasse Eriksson är två av våra mest kända ståuppkomiker som medverkat i ett otal TV- och radio-program, t.ex. Snacka om nyheter. Båda är skådespelare, skriver musik och kommer från Piteå. Ronny titulerar sig även pessimistkonsult och har TV-serierna Lid i natt och Bondånger bakom sig. Lasse har skrivit ett tiotal böcker, senast Gode Gud ge mig tålamod men gör det fort samt Jag har kokat 200 000 potatisar, som båda nått ut till en bred publik."

Det här är roligt, speciellt som det är en författaruppläsning så man får höra på det med den norrländska dialekten.
Det finns olika budord för Pitebor och jag skrattade så tårarna sprutade. Lyssna på den och förundras över Piteborna!

Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare:
Ronny Eriksson & Lasse Eriksson
Förlag: Earbooks AB
Antal CD: 2
Utgivningsår: 2006-12
ISBN: 9789185553419

lördag, juli 19, 2008

Kattguld - Anna-Lena Brundin & Staffan Heimerson

"1998 gav utrikeskorrespondenten Staffan Heimerson och komikern och sångerskan Anna-Lena Brundin ut ''En god katt förlänger livet'', och i ''Kattguld'' berättar de äntligen mer om sina möjliga och omöjliga kattäventyr. I 24 kapitel turas de om att avslöja sig som kattägare i texter där katterna självklart står i centrum, men där det inte saknas heimersonska utvikningar eller brundinska vändningar. Boken är illustrerad med smygtagna kattarazzifotografier av författarnas fyrfota vänner."

Är man kattägare känner man igen sig ganska mycket i de texter som finns här. Själv är jag stolt ägare till inte mindre än 3 katter, och de passar i mångt och mycket in i det som Heimerson och Brundin skriver om sina katter Mjau och Bosse.
Underfundigt, kärleksfullt och roligt!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Anna-Lena Brundin & Staffan Heimerson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2001-06
Antal sidor: 156
ISBN: 9789146181941

torsdag, juli 17, 2008

Storytel

Jag är en buzzador, vilket innebär att man får möjligheten att testa olika produkter (har testat vegetariska produkter, flourskölj, sugtabletter, kaffe m.m) och sedan berätta för andra om dessa produkter (man får många produkter i mindre förpackningar ofta som man kan dela ut).
Senaste kampanjen jag bjöds in till var till storytel. Storytel är ett företag som tillhandahåller talböcker som man lyssnar på i mobilen.
Självklart ville jag testa den här kampanjen, och jag blev förvånad över att det fanns ett så pass gedigert bibliotek. Många böcker fanns det som jag ville lyssna på.
Böckerna streamas över internet och det funkar alldeles utmärkt i min telefon (Sony Ericsson w890i, med Telia).
Jag har lyssnat så på 2 böcker nu, och har påbörjat en tredje. För min del är inte det här det optimala sättet att lyssna på böcker. Jag lyssnar helst i bilen, men då kan jag inte sitta med hörlurar på mig och det funkar ju inte. Är man däremot ute och går, eller lyssnar mycket i iPod eller mp3-spelare så är det här ett bra alternativ.

Det kostar 169:-/månad vilket betalas antingen via mobilabonnemanget eller med kreditkort. Kostnaden kan tyckas hög, men lyssnar man mycket på talböcker (i mp3-form) eller köper mycket böcker så är det här ett alternativ.

God natt min älskade - Inger Frimansson


"Vem är egentligen Justine Dalvik? Kvinnan i det smala, höga stenhuset vid Mälarens strand. Hon som vägrar sälja och tycks leva ett förmöget och oberoende liv.
Och vad hände egentligen på den tragiska resan i den malaysiska djungeln?
I Justines närhet tycks alltid skrämmande saker ske.
Svaret finns kanske att söka i hennes barndom. Uppgörelsen med det förflutna slutar i katastrof."

Den här boken köpte jag av impuls, och det ångrar jag. Efter halva boken gav jag upp. Jag kan bara inte komma in i boken. Jag lär inte känna huvudpersonerna och allt känns trist och oengagerat. Kanske bara fel bok vid fel tillfälle, jag vet inte, men det här funkade inte för mig.

Betyg:
1 av 5

Bokfakta:
Författare:
Inger Frimansson
Förlag: Norstedts pocket
Antal Sidor: 240
Utgivningsår: 2005-08
ISBN: 9789172636682

Krönikor från Y-fronten - Peter Eriksson (Mp3)

"I uppföljaren till succéboken "På y-fronten intet nytt" berättar Peter Eriksson om allt från varför killar aldrig bär gult till de tio måste-ha-egenskaperna man letar efter hos en potentiell fru. I den här skrattframkallande krönikesamlingen får tjejer svar på allt de någonsin undrat om killar men inte lyckats få dem att prata om …och killar veta saker om sig själva de inte hade en aning om"

Det här är männens sanningar om männen själva och även till viss del om oss kvinnor. En del är riktigt roligt och bjuder på fniss, men en hel del är tyvärr inte roligt alls.
Jag har inte stiftat bekantskap till föregångaren; "På y-fronten intet nytt" och jag är inte så säker på att jag kommer att göra det heller.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare:
Peter Eriksson
Förlag: Bokförlaget HörOpp
Speltid: 70 min
Uppläsare: Peter Eriksson
Utgivningsår: 2007-10
ISBN: 9789185771196

Villa Bonita - Karin Brunk-Holmqvist


"Bonita och Doris var en gång fnissiga tonåringar, grannar och bästa vänner. Mer än 40 år senare möts de igen på Doris mammas begravning. Bonita tar hand om sin senila mamma Elvy i den stora villan i centrala Ystad, Villa Bonita. Doris bestämmer sig att flytta tillbaka till barndomsstaden, skild och uppsagd från sitt kontorsarbete i det gamla familjeföretaget. Hon har hittat ett nytt arbete, men det är något konstigt med verksamheten, och hon lockar Bonita med till Göteborg för att ta reda på vad de skumma arbetsgivarna sysslar med. Sen ger det ena det andra, och vad Bonita och Doris hittar på kan bara ni ana som läst tidigare böcker av Sveriges nya stora underhållningsförfattare."

Jag gillar allt som Brunk-Holmqvist har skrivit, även det här. Det här är dock en av hennes sämre alster. Den är inte fullt lika dråplig och varm som t ex Potensgivarna och Rapsbaggarna, men den här tar sig efter ett tag.
I den här boken är det prostitution som är det genomgående temat, och jag gillar hur Brunk-Holmqvist har lagt upp Bonita och Doris' personligheter och vilja att hjälpa.
Som vanligt i en roman av Brunk-Holmqvist är det underbar miljö som beskrivs, och jag blir så sugen på att skaffa en sommarstuga när jag läser.

Betyg:
3
av 5

Bokfakta:
Författare:
Karin Brunk-Holmqvist
Förlag: Kabusa förlag
Antal sidor: 206
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789189680715

onsdag, juli 16, 2008

The Contract


"När Frank Cordell (Morgan Freeman) kommer flytande i älven, sammanfängslad med en döende polis, är det Ray Keene(John Cusack) som hjälper dem upp ur vattnet. Ray är ovetandes om att han just räddat livet på en lönnmördare som är på jakt från rättvisan. Det är först när han får uppdraget att föra Frank tillbaka till myndigheterna och är tvungen att avbryta campingturen med sonen, som han inser sitt första misstag. Frank Cordell ska ställas inför rätta för en rad brott. Cordell är känd för att alltid fullfölja sina uppdrag och låter aldrig målet slippa undan med livet i behåll och han tänker inte göra det denna gång heller. Hans mål är i livsfara och det är också Rays son som blir kidnappad. Nu gäller det att hitta Franks riktiga mål innan tiden rinner ut och kontraktet är fullgjort."

En helt ok film som påminner om flertalet andra filmer (tyvärr). Ganska förutsägbar i handlingen (just för att den påminner om en del andra filmer kanske?), men ändå sevärd.
Gillar man Morgan Freeman vill man se honom som den lönnmördare han spelar i The Contract.

Betyg:
3
av 5

Filmfakta:
Regissör: Bruce Beresford
Skådespelare: Morgan Freeman, John Cusack, Megan Dodds m fl.
Speltid: 96 min
Åldersgräns: 15 år
Releasedatum (DVD): 2007-05-05

Sommarbarn - Katerina Janouch (Mp3)


"Prag på sextiotalet är en levande, myllrande stad. Här växer Katia upp i en kärleksfull familj med många vänner. Dagarna fylls av lekar och de oändliga somrarna tillbringas på landet hos en älskad farmor. Livet är ljust och sorglöst.

Men tillvaron förändras när sovjetmakten intar landet 1968. Katias pappa kämpar mot den nya regimen och tillvaron blir otrygg, med säkerhetspoliser och avlyssnade telefoner. Livet blir mörkt och tungt allvar.

Tjeckoslovakien förvandlas till ett land där de inte längre är välkomna. Familjen tvingas lämna det gamla livet bakom sig och hamnar så småningom i Stockholm. Där, i den grå betongförorten, blir utanförskapet smärtsamt tydligt. Den elvaåriga Katia utsätts för mobbing och får kämpa för att accepteras av de andra barnen. Vändpunkten kommer under några sommarveckor hos en familj på landet där hon ska få chansen att bli svensk på riktigt.

Sommarbarn är en fängslande berättelse om hur en flickas liv förändras dramatiskt. Hon tvingas lämna allt som är henne kärt och bekant för att ge sig ut i det okända. Boken berättar om livet som invandrare i Sverige, den kluvenhet som det innebär att ha en annan historia och samtidigt förväntas anpassa sig till ett nytt språk, nya traditioner och ett nytt sätt att leva."

Det här är en varm, kärleksfull, gripande och kritisk skildring av hur ett barn upplever flytt från hemland till två andra länder.
Relationerna till familjen är varm, trots de hårda ord som sägs ibland, men självklart reagerar en 10-åring starkt på ett uppbrott från sin invanda miljö.
Skildringarna av socialkontoren på 1970-talet är väldigt talande i sig. Jag har vänner som också invandrade till Sverige under den här tiden och deras beskrivningar är väldigt lika de som Katerina har.
Jag gillar berättelsen som griper tag och förargar, förfasar och förundrar.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
Speltid: 8,5 h
Uppläsare: Anna Parrow
ISBN: 9789164221148

söndag, juli 13, 2008

Begravd - Mark Billingham

"Sextonårige Luke Mullen är försvunnen. Senast sågs han av sina skolkamrater när han steg in i en bil med en äldre kvinna bakom ratten. De är oklart om hans försvinnande är frivilligt eller om han förts bort.

Polisen är övertygad om att de har med en kidnappning att göra.Luke är son till ett högre polisbefäl och har en stabil bakgrund. Det finns inga spår av dåligt uppförande, psykiska problemeller missförhållanden. Polisen är väl medveten om att ju längre tiden går, desto mer troligt är det att Luke kommer att hittas död.

Kriminalkommissarie Tom Thorne får fallet på sin lott och söker alltmer desperat efter pojken eller någon som velat honom illa."

Den här boken låter spännande, men tyvärr är det inte det. Det är segt, storyn går extremt långsamt framåt, tidvis står den helt stilla till och med.
Det är brittiskt så det förslår, men när det brittiska visar sig från sin sämsta sida.
Boken är lång, 400+ sidor, och man hade gott kunnat halvera sidantalet och fått en spännande bok istället.

Betyg:
1 av 5

Bokfakta:
Författare:
Mark Billingham
Förlag: Minotaur
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185283750

lördag, juli 12, 2008

Brunstkalendern - Emma Hamberg

"I Brunstkalendern får vi möta singeln Marie 41, en blasé barchef som jonglerar med whiskey och håriga karlar till dundret av Iron Maiden, den barnträngtande it-miljonären Åsa 37, med stor ekande lägenhet och lika ekande mage, och Lena 34 som försöker fixa en överarbetande man, 7 kaniner, en hund, tre katter och fyra ungar. Livet har inte blivit som de tänkt sig och de tre systrarna är alla på gränsen till livets härdsmälta.
När livet gör en av sina sorgliga vändningar svingas systrarna motvilligt ut ur sin skavande vardag. Deras barndomshem, den stora mjölkgården, råmar efter hjälp. Det är en navelsträng de alla med glädje har klippt av för länge sen, men nu måste de tillbaka. Förtvivlat tvingas de ta ansvar för sin bakgrund, ställa upp för sinasystrar och göra nya livsval.
Men kan den gemensamma mardrömmen egentligen vara svaret på systrarnas livsgåtor i en fet flugsmäll?"

Det här är en varm och underbar story om vänskap, sorg, glädje, svek, allt som hör till i livet.
Jag kan känna igen mig till viss del i alla tre systrarna, och det tror jag att alla kan göra, med tanke på hur otroligt olika de är varandra. Boken känns inte helt avslutad, medvetet eller omedvetet från Hamberg vet jag inte, men för min del får det gärna komma en fortsättning på storyn om de tre systrarna.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 413
ISBN: 9789100112936

fredag, juli 11, 2008

Var ska man lägga näsan om inte i blöt? - Anna-Karin Elde



"Anna-Karin Elde är en av våramest geniala unga illustratörer.Hennes förra bok Om ingen nyper mig i rumpan snart så går jag hem blev en braksuccé! Nu vässar hon pennan igen i Var ska man lägga näsan om inte i blöt. Humoristiskt och ironiskt om kärlek, relationer och kvinnlig visdom."

Den här boken börjar med "Vid trettifem kan man hälsa hem" och det lägger ribban för den här boken.
Boken är rolig och underfundig och jag känner väldigt väl igen mig själv i mycket av det som står. Samtidigt som det är underfundigt så tänker man till lite och funderar över om man verkligen är sån som det beskrivs, och Ja, jag måste nog säga att jag är ganska lik...


Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Anna-Karin Elde
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 100
Utgivningsår: 1999-08
ISBN: 9789146172338

Att bli med barnbarn - Agneta Neroth


"Det finns oändligt många böcker för nyblivna mammor om bebisar och små barn. Men vi då, den andra generationen, visst behöver vi en egen bok? ATT BLI MED BARNBARN är just den bok vi väntat på! Den bekräftar allt vi redan vet om oss själva och våra barnbarn. Boken ger oss goda råd, som vi absolut inte kommer att följa. Framförallt påminner boken oss om vår oändliga vishet och kunskap om barnbarn. Vi är oersättliga!"

Det här är en perfekt bok för en blivande mormor eller farmor. Varför inte ge den samtidigt som en ny graviditet ska avslöjas?
Härliga illustrationer som visar en mormor/farmors "sanning". Rolig och mysig och absolut något att ha i bakhuvudet den dag det eventuellt blir barnbarn här!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Agneta Neroth
Förlag: Damm
Antal sidor: 32
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789171304971

onsdag, juli 09, 2008

Astrid Lindgren - vildtoring och lägereld - Vivi Edström

"Vad är hemligheten med Astrid Lindgrens författarskap, som har en såda n spännvidd och en sådan förmåga att fängsla både barn och vuxna? Vivi Edström, professor i barnlitteratur, gör här en enastående analys som spänner från Pippi Långstrump till Ronja Rövardotter. Hon tränger dju pt in i texterna och blottlägger känslan och avsikten i de olika verke n, tar fram 'dess puls och uppbrottstämning, det livliga och aktiva so m ofta driver berättelsen mot mörker och farlighet'."

Den här boken är kurslitteratur i en kurs om Astrid Lindgrens författarskap som nu jag läser nu i sommar.
Boken är väldigt intressant för alla som gillar Astrid Lindgrens alster, då man i den här boken får analyser och kommentarer om hennes figurer.
Väldigt intressant att få lite djupare förståelse för de figurer Lindgren har skapat.


Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare:
Vivi Edström
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 1992
Antal sidor: 322
ISBN: 9789129596113

Sluta kämpa - börja leva - Sanna Ehdin


"Var sann mot dig själv och finn din inre styrka!

Vem har sagt att livet ska vara jobbigt, tungt och trist? Att det ska vara en ständig kamp för att prestera och duga?

Du kan välja ett helt nytt sätt att leva. Det handlar om att du utgår från dig själv, det du vill och det som gör dig glad. Glädjen är en stark drivkraft som föder kraft och handling. Går det lätt så är det rätt!

Grunden i ditt liv är den du är - din medfödda natur och fallenhet. Lär dig använda det för att göra saker och skapa goda relationer. Låt dig inspireras av personliga berättelser från Sannas och andra människors liv. Här finns även gott om övningar och handfasta råd som hjälper dig att släppa taget om det du vill bli av med - och släppa in det som du längtar efter och mår bra av."

Det här är en av de bättre "självhjälpsböcker" jag har läst (och jag har hunnit med en del vid det här laget). Sanna Ehdin är oerhört kompetent och arbetar med dualism, dvs såväl kropp som själ. Hon påpekar hela tiden hur viktigt det är att båda delarna mår bra, och sköts om.
Det finns många bra råd, och handfasta övningar som jag definitivt kommer att använda mig av för att må bättre i såväl kropp som själ.
Sanna Ehdin har en hemsida med många tips och råd och även en egen shop; http://ehdin.com/.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Sanna Ehdin
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 243
ISBN: 9789172321144

fredag, juli 04, 2008

Berlinerpopplarna - Anne B. Ragde

"På släktgården Neshov utanför Trondheim samlas tre bröder vid sin mors dödsbädd. Där är äldste brodern Tor, som i alla år bott kvar och skött gården. Nu överraskar han familjen genom att presentera sin okända vuxna dotter Torunn. Där är den korrekte Margido, begravningsentreprenören, en korrekt och plikttrogen man som möter omvärlden med sträng självbehärskning. Och där är den yngste brodern Erlend, som stöttes bort från familjen på grund av sin homosexualitet. Numera lever han det goda livet i Köpenhamn, men under den lättsamma ytan bultar en smärtsam vrede mot familjen.

Tjugo år har gått sedan bröderna sågs. Tjugo år sedan modern styrde deras liv med järnhand. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning ..."

Det här är ännu en bok jag hört så otroligt mycket positivt om, men som i mitt tycke är urdålig.
Jag tycker att det är segt och riktigt, riktigt trist. Inte ett dugg tilltalande i mitt tycke. Det var så illa att jag faktiskt gav upp efter ett tag!


Betyg:
- av 5

Bokfakta:
Författare:
Anne B. Ragde
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 233
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789170014895

Släkten är bäst



"Tänk dig att du är en farmgångsrik psykolog och författare och att du har en läcker fru. En dag knackar det på dörren och där står dina biologiska föräldrar och vill komma in... Det kanske ska tilläggas att han inte visste att han var adopterad...."

En härlig komedi om förväxlingar och dråpligheter.
Danny deVito och Kathy Bates är alldeles underbara som de biologiska föräldrarna som är helt urflippade när de besöker sin biologiska son i hans "rikemansfamilj". De biologiska föräldrarnas beteende uppskattas inte riktigt av adoptivföräldrarna...


Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör:
Greg Glienna
Skådespelare: Ron LivingstonNeve CampbellDanny DeVito m fl.
Speltid: 86 min
Åldersgräns: 7 år
Releasedatum (DVD): 2007-10-10